Prothetiek / Tandtechnicus
Volledige prothese
De volledige prothese is een gebitsprothese waarbij de patiënt geen eigen elementen (tanden en kiezen) meer in de mond heeft. De boven prothese blijft op zijn plaats door het aanzuigen en het taaie speeksel van de bovenkaak. De onder prothese blijf op zijn plaats door de optimale randlengte die te verkrijgen is met een tweede afdruk.
Frameprothese
Deze uitstekende protheses bieden gegarandeerd stabiliteit en zijn daarnaast ook erg esthetisch. Frameprothese, ook wel partiële prothese genoemd, is een vervanging voor een of meer tanden en/of kiezen. Dit is een goede oplossing als u uw tanden heeft verloren en deze niet vervangen kunnen worden door een brug, kroon of implantaat. De prothese kan daarnaast ook uit de mond worden genomen.
Partiële prothese
Deze is gemaakt van roze, tandkleurige kunsthars. Daarin zijn de tanden en kiezen verankerd. De plaatprothese rust op het tandvlees in de mond. Deze form van prothese is relatief goedkoop, maar minder duurzaam doordat deze erg gevoelig is voor breuken. De kunststof prothese wordt ook wel gebruikt als noodvoorziening. Voor extra houvast kunnen eventueel kleine haakjes aan de prothese bevestigd worden. Deze komen om de natuurlijke tanden en kiezen te zitten.
Opbeet plaat of spalk
Om knarstanden tijdens de slaap te voorkomen zou een opbeet plaat, ook wel spalk of splint genoemd, van pas kunnen komen. De opbeet plaat pas over het bovengebit en sluit aan op de tanden en kiezen van het ondergebit. De meest gangbare opbeet plaat is gemaakt van redelijk harde kunststof. Er zijn ook zachtere opbeet platen. Het nadeel hiervan is echter dat de mensen die erg stevig knarsen er al snel doorheen bijten. Een ander nadeel is dat deze niet altijd precies passen.
Mondbeschermer/ sportbitje
Mondbeschermers worden vaak gebruikt bij het uitoefenen van sporten zoals hockey of boksen. Deze worden op maat gemaakt en functioneren zo ook het beste. Ze zijn te verkrijgen in de gewenste kleur. Eenheidsmodellen uit bijvoorbeeld verschillende sportwinkels zijn veel minder betrouwbaar. Deze modellen hebben doorgaans een matige pasvorm en geringe draagcomfort. Hierdoor worden vooral de spraak en ademhaling sterk gehinderd.
Tandtechnicus
Bij Dental Center Fitgebit beschikken we ook over een tandtechnicus. Hierdoor wordt u niet rondgestuurd wanneer u bijvoorbeeld een kunstgebit, beugel of een ander iets nodig heeft. Doordat onze tandartspraktijk in Amsterdam over een tandtechnicus beschikt, profiteert u van korte wachttijden en state of the art hulpmiddelen.
Wat doet een tandtechnicus
Een tandtechnicus klinkt alsof het de lading wel dekt, maar wat doet een tandtechnicus eigenlijk? We vertellen u er graag meer over.
Een tandtechnicus maakt hulpmiddelen ter verbetering, vervanging of ondersteuning van het gebit. Tandtechnici maken diverse hulpmiddelen, waarbij u onder andere moet denken aan kunstgebitten, beugels, protheses, kronen en bruggen. Hierbij maakt de tandtechnicus gebruik van diverse materialen. De meestgebruikte zijn onder andere gips, kunststof, porselein en hars.
Hoe werkt de behandeling bij de tandtechnicus?
Wanneer men voor controle naar de tandarts gaat, voert deze het gros van de behandelingen zelf uit. Wanneer er echter sprake is van een uitgebreider reparatie aan uw gebit, schakelen wij de hulp in van onze tandtechnicus.
De tandarts zal het eerste gedeelte van de behandeling zelf uitvoeren. Zo worden er bijvoorbeeld afdrukken genomen. De resultaten worden vervolgens uitgewerkt in de vorm van één van de bovengenoemde hulpmiddelen. De tandarts zal dit hulpmiddel op maat weer van de tandtechnicus ontvangen, waarna hij deze in uw mond zal plaatsen.
Meer weten?
Wenst u meer te weten te komen over onze tandtechnicus of tandprothethiek in het algemeen? Wij vertellen u er graag meer over. Neem vrijblijvend contact met ons op, of vraag er tijdens de behandeling naar bij uw tandarts!
Dental Center Fitgebit
Witte de Withstraat 139
1057XS Amsterdam